Hvad Står AM For?
AM står for amplitudemodulation og anvendes indenfor radioteknik som en bærebølge, der kan påføres en ønsket information.
AM-radio er derfor beregnet til at sende budskaber ud offentligt. AM-radio sendes primært på frekvensbåndet, hvor det har en placering mellem 153 kHz og 30 MHz. Der er forskel på, om det sendes på langbølgebåndet, 153 - 281 kHz, mellembølgebåndet, 535 kHz - 1.705 kHz, eller om det sendes på kortbølgebåndet fra 1705 kHz til 30 MHz.
Forskellen på AM-radio og FM-radio
Forskellen på AM-radio og FM-radio finder du i deres brug af modulationsteknikker. Her modulerer AM bæren ved at ændre på amplituden, mens FM gør det ved at modulere bæreren ved at ændre på frekvensen.
AM er den ældste af de to teknologier - og er også den letteste at anvende. AM-teknologiens enkelthed gjorde, at det var nemt at producere radiomodtagere af væsentlige mængder.
Udfordringen for AM har dog altid været, at signalet er meget modtageligt i forhold til vejrforholdene, som enten kan forværre eller forvrænge selve signalet. Designets enkelthed er dermed også dets store svaghed. Du kan blandt andet ikke anvende AM på en sådan måde, at du får en ordentlig lyd, skulle du gå efter en stereolyd.
FM er på mange måder en videreudvikling af AM, idet det giver en lang række af muligheder der, hvor AM har sine begrænsninger.
AM kan dog sende signaler over en væsentligt større afstand end FM. Det er netop rækkevidden, der gør, at AM ofte har været anvendt til taleradio, selvom kvaliteten af lyden har været mangelfuld. Trods den dårlige lydkvalitet har det dog været muligt at sende nyheder og informationer over længere afstande med AM-radio.
Tak for støtten
Vi takker avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find et stort udvalg af smart elektronik, heriblandt et sjovt segboard til ungerne, eller måske en ny trafikalarm til bilen. AvXpertens webshop har det meste når det gælder dagligdags elektronik, besøg deres webshop og find elektronik til dine behov idag.