Hvad Er Maritimt Radiosprog?
I denne artikel tager vi et kig på det system man bruger, til at kommunikere med hinanden på alle verdens syv have. Vi bruger nemlig alle det samme sprog, så man ikke lige pludselig støder på et skib fra Indien, og ikke kan kommunikere om vigtige ting.
Hvad er maritimt radiosprog? Maritimt Radiosprog kaldes Global Maritime Distress and Safety System, eller blot GMDSS, og er et internationalt og globalt system, man bruger i maritim nød- og sikkerhedskommunikation, hvilket primært omhandler nødmeldinger fra skibe, koordinering af redningsaktioner og sikkerhedsinformation til skibe om farligt vejr, farvandsefterretninger og lignende.
Hele dette system kom faktisk efter Titanic. Da Titanic gik på grund, og så frygtelig mange mennesker døde, så kom der er et stort fokus på sikkerhed på havet. Dette endte i, at der kom en masse retningslinjer, procedurer og tekniske krav. En af disse var, at kommunikation skulle baseres på radio og morsetelegrafi.
Mang år senere, nærmere bestemt i 1970’erne, så begyndte man at arbejde på at skabe et fælles sprog for alle på havet. Det var IMO, der var torvholder på dette projekt. I 1988 var de færdige med systemet GMDSS, som vi har beskrevet øverst, og det blev i 1988 optaget som et tillæg til SOLAS-koventionen.